Nytt försök

På allmänhetens begäran blåser jag nu liv i min blogg efter över ett års paus. Men bara för ett tag, och bara för att jag inser att det inte går att sprida allt jag vill förmedla via facebook...

So beware! Snart börjar jag igen - för att sedan ta lite semester...

Under tiden kan jag tipsa om en av våra duktiga Marthainspiratörers blogg Morotsliv.
Publicerad 07.06.2012 kl. 12:22

Kemikalier i vardagen - ett hot?

Visste du att nyfödda barn kan bära över 300 olika kemikalier i blodet redan när de föds, att barncancer i USA ökat med 67 procent de senaste decennierna, att vart tredje svenskt barn lider av astma eller allergi, att diabetes bland barn ökar årligen med 5 procent och antalet barn med ADHD i medicinsk behandling har tredubblats i Danmark på fem år?

Vi sitter på en tickande bomb.Kemikaliekonsumtionen utgör ett större hot mot mänskligheten än klimatförändringen, helt enkelt för att  händelseförloppet är så mycket snabbare, hävdar  Stefan Jarl i sin senaste dokumentärfilm Underkastelsen. Samtidigt  konstaterar han att kemikalieindustrin har världens starkaste lobbygrupper och påverkar både informationsspridningen och till och med lagstiftningen.

- "Varför underkastar vi oss?" undrar Jarl när han får veta att maten han äter, böckerna han läser, kläderna han bär, de elektroniska apparaterna han använder, schampot han tvättar sig med, rengöringsmedlerna han städar med och leksakerna som barnen får innehåller kemikalier vars långvariga effekter inte ens proffsen kan förutspå.

Docent Leif Kronberg vid Åbo Akademi medverkar i filmen och har också föreläst för allmänheten i några repriser. Han bekräftar ovanstående, men ger få konkreta råd om hur vi kan göra för att undvika överkonsumtionen av skadliga kemikalier i vardagen.

Det är här Martha kommer in! Vi måste hjälpa varandra att se och förstå vikten av att minska den kemikaliebelastande verksamheten. Och ju fler vi är, desto bättre!

Gå in på filmens webbplats och klicka på triangeln "Vad kan jag göra själv". Har du några frågor eller vill ha flera råd kan du t.ex. kontakta mig.
Publicerad 08.03.2011 kl. 11:27

Marthasalva

Många har frågat vad man ska ta till nu då vinterkylan nyper i kinderna och vaselin eller paraffin inte längre är ett alternativ.

Vanlig matolja (ex. kallpressad rypsolja eller solrosolja) fungerar bra mot nariga händer och läppfett med bivax är att rekommendera på sprickor i fingertopparna, torra nagelband och varför inte i hela ansiktet om man ska vara ute i pinande vind ;-)

Här också det enklaste möjliga receptet för en riktigt fet och hållbar salva:

50 g bivax
2 dl vegetabilisk olja
(10-20 droppar eterisk olja)

Lägg bivaxet i ett värmetåligt kärl, ett vanligt litermått av rostfritt stål eller härdat glas går bra. Koka upp vatten till vattenbad. Ställ kärlet med bivaxet i vattenbadet. När vaxet smält tillsätts den vegetabiliska oljan. Först ser det konstigt ut när olja blandar sig med det varma bivaxet, eftersom vaxet stelnar av den kalla oljan, men det smälter strax. Rör om försiktigt med t.ex. en sked.

Lyft kärlet ur vattenbadet och fortsätt röra tills salvan börjar tjockna (då den svalnat till ca 50 grader). Tillsätt eterisk olja, som gärna får vara av någon ört (ex. rosmarin, lavendel). Pytsa upp salvan i rena glasburkar med lock. Vänta med att sätta på locket till salvan svalnat helt. Sätt på en fin etikett.

Salvan är uppmjukande, skyddande och näringsrik. Använd den till nästan allt som är torrt eller fnasigt: händer, fötter, sprickor, barnrumpor, svårläkta sår, torr hårbotten och som skydd mot kyla på vintern. Också träbänkarna i köket och läderstövlarna kan få sig en omgång med salvan!
Publicerad 21.02.2011 kl. 10:27

Marthainspiratör - du?

Är du intresserad av

·         närmat, ekomat, tillsatsämnen, matens ursprung, dvs. medveten matkonsumtion

·         ekologiska produkter, naturkosmetik, ekostädning, energibesparing,  dvs. miljömedvetenhet

·         stressfria stunder, rofylld egentid och familjetid, medveten närvaro, dvs. välmående

·         återanvändning, kreativitet och skapande, dvs. att göra själv

 

Vill du att träffa nya människor, tjäna en extra slant, och lära dig mera om och inspirera andra till en hållbar livsstil? Då är DU den jag söker!

 

Marthaförbundet arbetar för en hållbar livsstil genom medvetna val, och nu vill skapa ett nätverk av Marthainspiratörer som kan bidra till spridandet av en hållbar livsstil.

Som Marthainspiratör är du en del av Marthas specialstyrka. Du får idéer och kunskaper av vår mångsidiga och inspirerande utbildning. Då får delta i en Marthaweekend, träffa likasinnade, lära dig mer om en hållbar livsstil, och framförallt en strålande möjlighet att sprida inspiration och information.

Marthainspiratörsutbildningen ges till en grupp i Österbotten och en i Östra Nyland. Är du intresserad av att komma med?  Kontakta Frida Nylund, frida@martha.fi, tfn 0407151579 eller Tessa Turtonen, tessa@martha.fi, tfn 044 7354975. Begränsat antal platser – anmäl dig genast!

 

Österbotten                                                              Östra Nyland

2-3.4, start kl. 12 Marthaweekend              26-27.3, start kl.12  Marthaweekend

9.6 kl 18-21 Temacirkel-workshop                    7.6 kl 18-21 Temacirkel-workshop

25.8 kl 18-21 Inspirationsträff                             23.8 kl 18-21 Inspirationsträff

29.10 kl 10-15 Avslutande träff                          22.10 kl 10-15 Avslutande träff

 

 

Marthas specialstyrka är ett Leader-utbildningsprojekt som erhållit finansiering ur Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, ELY-centralen, Aktion Österbotten rf och Silmur rf. Projektet förverkligas som ett gränsöverskridande och interregionalt samarbete i Österbotten och Östra Nyland under tidsperioden 1.8.2010-31.7.2012.

 

Publicerad 19.01.2011 kl. 11:44

ekologiskt fotavtryck

Med hjälp av ett test kan du enkelt räkna ut ditt eget ekologiska fotavtryck. Utmana dig själv - gör en liten förändring i dina levnadsvanor och märk att också små saker gör skillnad!

Klimatkalkylatorn

WWFs test

Ekotallaaja

My footprint

andra test

Och delta för all del i tävlingen Ett gott mål med Paul och berätta för oss andra vad du gör för miljön!
Publicerad 15.11.2010 kl. 23:56

Är du en matsnobb?

Nu är det ett tag sedan jag funderade på temat mat & klimat. Men så är det, har man många bollar i luften så får man lov att fokusera med lite snävare perspektiv ett tag.  :-)

Men eftersom jag igen fått in några frågor om matens klimatpåverkan så tänkte jag dela med mig av några myter om ämnet som Naturskyddsföreningen i Sverige tacklat på ett kort och lättfattligt sätt. Klicka på länken nedan!

Fem myter om mat


Jag rekommenderar också en trevlig webbplats om temat (www.matochklimat.se)  samt boken Mat & klimat för den som vill läsa och lära sig mer!


Ja, just det, tänkte glömma - vad betyder begreppet matsnobb, egentligen?
Publicerad 29.10.2010 kl. 11:55

Behov eller begär?

Vad upplever du som absolut nödvändigt för att vardagen ska fungera? Ett 50-tal finländska konsumenter har fått diskutera detta. I deras lista ingår hundratals prylar.

En singelman behöver 260 saker och en tvåbarnsfamilj 365. Par och singelkvinnor hamnar däremellan. Det är sängkläder och köksredskap men också mikrovågsugn, stavmixer, vattenkokare, bärbar dator, internetuppkoppling, laserskrivare, en mobiltelefon åt alla utom det fyraåriga barnet i exempelfamiljen.

För att kunna leva ett rimligt liv måste man kunna följa med aktuella händelser, sköta ärenden och delta i samhället. Konsumenterna har resonerat att en dator och en mobiltelefon är oumbärliga för att kunna göra det, liksom en tidningsprenumeration, internetuppkoppling och tv-licens. Det kostar inte lika mycket att inreda en trivsam, funktionell bostad man också kan bjuda gäster till - ett annat mått på det rimliga livet.


Annat som behövs är kläder för jobb, fritid och fest, och tillräckligt med pengar för att kunna ha ett socialt umgänge. Budgeten räknar med en semesterresa i hemlandet per år och två besök hos släkt och vänner, julklappar och födelsedagspresenter, en kulturaktivitet per år och två motionsredskap (ett inomhus och ett utomhus). Dessutom finns pengar för värkmedicin, d-vitamin, två hvc-besök, ett specialläkarbesök och ett tandläkarbesök per år.

Maten är den största delen av budgeten. Konsumenterna har gjort matdagböcker som budgeten baseras på. Godisdag en gång i veckan finns också medräknad.

Kläderna köps som nya. Inte från märkesaffärer utan från marketar, men loppmarknader och gåvor finns inte med. Det finns säkert många som dessutom inte äger tv eller dator, och klarar sig utan vattenkokare och mikrovågsugn. För att de vill eller för att de måste.

Ändå är budgeten knapp, säger forskarna. Anna-Riitta Lehtinen påpekar att i verkligheten konsumerar finländarna mycket mer.

Hur lite - eller mycket - klarar du dig på under en månad?

Publicerad 25.10.2010 kl. 15:04

Ett gott mål med Paul

Tävla och vinn en middag med Paul Svensson

Strömsökocken Paul Svensson är lika hemma i köket på en gourmetrestaurang som i skolbespisningen. Köket är inte avgörande, men det som är avgörande och inspirerande för en av Sveriges främsta kockar är råvarorna. Paul söker efter de perfekta råvarorna och i jakten står inhemskt och närproducerat högt.  

Nu är Paul Svensson också med i Marthaförbundets och Svenska Yles gemensamma satsning ”Ett gott mål med Paul”. En tävling som ska inspirera och motivera alla i Svenskfinland till att ta ett steg för ett mer hållbart levnadssätt.

Du avgör själv om du tar ett jättekliv eller ett pyttesteg. Men tar du ett steg i rätt riktning, mot en mer hållbar och miljövänlig livsstil, har du chansen att vinna en enastående middag tillredd av stjärnkocken Paul Svensson! Tävlingen är öppen för alla och det är enkelt att delta. Missa inte chansen till en gratis middag och en ny start på ett mer hållbart liv!

Mer information om tävlingen får du i Smältpunkt som sänds i Radio Vega tisdagar klockan 11.03 med repris torsdagar , och på  Svenska Yle Klimat.

Du kan lämna in ditt bidrag fram till 28.11.2010.

Publicerad 22.10.2010 kl. 22:51

Som en björn

Hur gör du för att hålla dig pigg under hösten när dagarna blir mörkare och vädret inte alltid lockar ut på den dagliga promenaden?

Vi vet ju att vi mår bra om vi sover tillräckligt, äter mångsidigt och rör på oss. Men ändå känns det som om orken lätt tar slut när kroppen tror att vi ska gå i ide inför vintern. För att inte tala den starka instinkten att samla på oss så mycket som möjligt för att klara den långa kalla perioden.

Åtminstone jag får ett ökat sug av kolhydrater på hösten. Min kropp tror att det är viktigt att lagra på sig så mycket fett som möjligt. Som en sömnig björn lufsar jag omkring i köket och letar efter kexpaket eller choklad, eller müsli eller smörgås... Andra samlar likt ekorrar på sig prylar eller kläder, nya smycken, skor eller handväskor. Det är så svårt att motstå begäret – för man blir ju gladare och piggare när man får något man tycker om!

Men jag vet att om jag ger efter för mitt begär så får det konsekvenser.

De kortsiktiga konsekvenserna är att sötsuget bara ökar, jag blir egentligen bara tröttare då blodsockernivån pendlar från högt till lågt. Och de långsiktiga följderna syns i kroppen ;-)

Men hur går det med den som samlar på sig prylar istället? De kortsiktiga följderna syns i plånboken, men var syns de långsiktiga konsekvenserna? Vad tror du?

SVAR

Publicerad 19.10.2010 kl. 11:05

Martha goes Yle
Marthaförbundet har knutit vänskapsband med Yles Klimatsajt och Radio Vegas program Smältpunkt.

Vänskapen kommer att resultera i något spännande och framförallt roligt!

Två veckor kvar till avspark! Stay tuned!
Publicerad 06.10.2010 kl. 11:21

Ditt bästa ekotips?

Senaste tisdag ombads facebookare att bidra med sitt bästa ekotips för att på så vis delta i en tävling. Priset var Kenneth Oker-Bloms fina bok "ät hälsosamt. tänk ekologiskt." Tävlingen på Min Morgons facebook-sida genererade 32 bidrag på en par dagar, vilket inte är så illa..

Det som gladde mig mest var att här öppnades en möjlighet för vem som helst att ge sitt bästa ekotips och ta del av andras på ett väldigt spontant och otvunget sätt. Tävlingsbidragen omfattade allt från filosofiska förhållningssätt, typ "think twice" till väldigt konkreta och praktiska råd om t.ex användning av matsoda vid städning och rengöring.

Bland tipsen finns allt som också Marthaförbundet fokuserar på och talar om; konsumtion och återvinning, kemikalier, avfall, transporter och energi, mat och hushåll och ja, livsstil.

Jag tycker personligen att ALLA tävlingsbidrag borde få ett pris!


PS. Den som blev sugen på fler goda råd kan beställa Marthaförbundets broschyr "110 tips för en hållbar livsstil", t.ex. genom att kontakta mig.
Publicerad 24.09.2010 kl. 08:57

Den bilfria dagen IDAG

När har du senast reflekterat över ditt bilbehov? Eftersom syftet med den bilfria dagen, som firas idag, är att få folk att tänka till över privatbilismen, passar jag på att berätta om mitt val gällande bilen och resorna till arbetet.

För några år sedan satt jag i bilen på väg till jobbet och kände mig frustrerad. Inte över den stundande arbetsdagen utan över den tid jag satte på att åka bil varje dag för att komma till och från arbetsplatsen. Då jag efter arbetsdagens slut stod och tankade bilen, igen frustrerad över spillet med tid medan barnen väntade på mig därhemma, insåg jag att detta pendlande inte är min grej.

Jag kontrollerade möjligheterna att åka kollektivt för att bättre kunna utnyttja restiden till något vettigare än att lyssna på radio. Med föga överraskande resultat. Bor man på den Österbottniska landsbygden så...

Okej, för att göra en lång historia kort så var det detta med tidsanvändning som fick mig att småningom övergå till att jobba på distans. Nu har jag en dryg timme till - varje dag - för annat än passivt bilkörande. Jag kan utnyttja tiden till att ta en promenad, sova lite längre, laga mat, baka bröd eller något annat.

På köpet krymper familjens bränsleutgifter och den totala mängden avgaser och utsläpp minskar. Det är detta som kallas en win-win-win situation.

Publicerad 22.09.2010 kl. 09:42

klädinköp

Ramlade in i en klädaffär i Nykarleby och gjorde ett alldeles fantastiskt fynd - i provhytten :-) På väggen vid spegeln fanns en lista med "ekobudord" gällande kläder och de gjorde mig så glad! Jag fick affärsinnehavarens tillåtelse att lägga upp budorden här. Varsågoda!

(och visst, jag köpte ett par plagg också...)


Man kan både gilla mode och samtidigt bry sig om miljön och hälsan! Det gäller bara att vara lite smartare och välja plaggen med lite mer omsorg. Ett nytt begrepp är Slow Fashion – en inställning till kläder som prioriterar färre, finare plagg, av högre kvalitet, med mindre miljöpåverkan och gärna med en intressant och unik design. Det handlar om att mode måste bli långsiktigt. Först då kan vi skapa en klädindustri som är hållbar på riktigt.

Fråga efter miljömärkt textil och ekologisk bomull
Först när det finns en efterfrågan och en vilja att satsa på bra miljöval kan affärerna på bred bas ta in ekologiska kläder. Välj miljömärkta kläder och textilier i första hand och varor tillverkade av ekologiska material i andra hand. Miljömärkningarna ställer krav på att kemikalierna som tillåts inte äventyrar arbetarnas hälsa.

Satsa på kvalitet
Det största problemet med kläder är att de har blivit en sådan slit och släng-vara. Det är bra att minnas att det finns någon som får betala ett högt pris för våra billiga kläder – t.ex. i odrägliga produktionsförhållanden. Ett plagg av god kvalitet som man köpt med eftertanke kommer man antagligen att kunna använda länge. Ju fler gånger du använder ett plagg, desto billigare blir det per gång.

Lär dig litet om olika textilier
Vi måste sträva efter att använda mindre bomull och använda fler material, såsom lin, ull, silke och hampa. Hampa odlas ofta helt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Sträva efter att köpa ekologisk bomull. Konstfibret acryl blandas ofta in i billigare kläder, men gör att plagget snabbt noppar och tappar formen.

Satsa på en basgarderob
När du köper kläder – försök hålla dig till en eller två olika stilar i en färgskala som du tycker om (ofta är det den man passar i bäst). Då har du kläder som är lätta att kombinera med varandra. Fråga gärna om hjälp i affären så du hittar de plagg som passar dig bra!

Hur smutsigt är byket?
Ofta tvättar vi kläder som inte direkt är smutsiga utan mer ofräscha, och då räcker det bra att använda litet mindre mängd tvättmedel eller tvättnötter. Sträva efter att tvätta kläder så sällan som möjligt, så håller de också längre. Ibland räcker det kanske med att hänga ut kläderna och vädras.

Tvätta miljövänligt
Använd miljömärkt tvättmedel eller tvättnötter och dosera rätt. Fyll tvättmaskinen och sänk tvätt-temperaturen.

Använd inte sköljmedel
Sköljmedel är långt en onödig kemikalie. Vissa plagg, t.ex. jeans, avråds man helt att använda sköljmedel till. Tvättnötter och andra mildare tvättmedel gör överhuvudtaget inte tvätten hård. Vill man få en god doft kan man droppa några droppar eterisk olja i facket för sköljmedel.

Lufttorka gärna tvätten
Hänger du ut din tvätt får du som bonus en god doft på plaggen!

Cirkulera dina kläder
Gå igenom dina kläder minst en gång per år och ge bort kläder du inte använder till vänner, sälj på loppis eller skänk till välgörenhet. Att ordna klädbytarparty är ett roligt sätt att umgås!

Hyr dina festkläder
Riktigt fina plagg använder man mycket sällan. Det är miljösmart att hyra kläderna till festen eller bröllopet. En annan ide är att köpa en fin vintage-klänning eller en tidlös klänning som lätt går att variera med scarfar eller boleron.

Var en aktiv konsument
Du som konsument är den viktigaste länken i produktionskedjan! Genom kundernas feedback kan butiken kontrollera vilka klädesmärken som håller god kvalitet och köpa in de plagg som är efterfrågade.
Publicerad 08.09.2010 kl. 10:50

plasta skolböcker

Skolbarnen bär hem terminens första skolböcker. Ibland har böckerna de fått redan använts ett eller en par år och ibland är de sprillans nya.

Varför plastar vi egentligen de nya böckerna?

De flesta vet idag att plast inte är ett särdeles miljövänligt material. Men ändå lägger vi kontaktplast på böcker "av gammal vana". Har du funderat över varför du/barnet kämpar med det klistriga plastet år efter år?

Arbetsböcker (de så kallade fylleriböckerna :-)) används i skolarbetet i princip dryga tre månader, och sedan är de "fulla". Helt onödiga att plasta in med andra ord, eftersom de nog i de allra flesta fall håller slitaget under den korta tid de används.

Däremot är böcker som går från elev till elev i några år behöver däremot plastas in för att hålla länge. "Vandringsböckerna" kom ju till av ekonomiska skäl, och är ett gott exempel på hur man samtidigt  sparar pengar och naturresurser.

Sedan kan man ju undra varför inte bokförlagen beaktat att många textböcker de facto används av flera elever och anpassat böckerna att hålla länge utan plast. Har du några idéer om hur denna anpassning kunde se ut?
Publicerad 25.08.2010 kl. 12:15

Hemma från svampskogenRekommenderar varmt Svamp-broschyren som Marthaförbundet gav ut år 2009. Det finns kvar av dem i lagret och kan beställas från kansliet

kontaktuppgifter

Publicerad 16.08.2010 kl. 10:42

Jag är Tessa Turtonen och arbetar vid Marthaförbundet som sakkunnig i frågor som berör miljöhänsyn i vardagen. Jag bloggar, föreläser, håller workshops, inspirerar och ger goda råd för en mer hållbar livsstil. Just nu är mina teman främst Hållbar livsstil - måste eller möjlighet? Shoppingsjuka Gör din egen naturkosmetik Kemikalier i vardagen - ett hot? Ekologisk närmat Ekostädning Jag fortbildar också föräldrar och lärare, eftersom de innehar en nyckelposition i vårt samhälle vad gäller barns och ungas attityder i miljöfrågor. Ta kontakt! tessa@martha.fi

Senaste kommentarer

07.11, 01:24Tessas handskrubb av Väldigt glad Sanna 19 år
29.12, 14:05Marthasalva av Kalle
27.06, 14:05Nytt försök av Elise
08.06, 08:17Nytt försök av Frida