Skolstart

Skolstarten innebär inte bara att skolan börjar. Tidpunkten innebär också en återgång till vardagen och början på en ny period. Skolschemat är nytt, skolböckerna är nya och kanske är också läraren och/eller klassrummet nytt.

I och med detta nya passar marknadsföringen på att manipulera oss att tro att också allt annat ska också vara nytt - pennorna, penalen, väskan, kläderna, skorna och hela inredningen i skolelevens rum (med allt från väckarklockan och sängöverkastet till en ny större säng). Ta vilken gratisreklam i handen och du ser samma fenomen - FÖRNYA DIG!

Det är ju klart att skolbarn växer och behöver ofta förnya sin garderob - men ännu är det få som insett att det mesta går att köpa second hand - det ska ju vara nytt!

Om det nödvändigtvis skall vara nya grejer är det kvalitet jag förspråkar - köp en ny, billig skolväska, och du märker snabbt att det behövs en ny igen till nästa säsong. Om det inte är dragkedjan som gått sönder är det något annat - just därför för att du ska fortsätta konsumera enligt önskat mönster.
Publicerad 13.08.2010 kl. 14:37

Äntligen!

Äntligen sensommar! Efter en otroligt avkopplande sommar känns det skönt att vara igång igen! Roligt att träffa kollegerna igen, roligt med nya utmaningar, och framförallt är det roligt att komma in i vardagen med ett arbete och en fritid som kompletterar och förgyller varandra!
I tisdags inledde jag dagen med kontorsjobb på förmiddagen, på eftermiddagen satt jag i hallonbusken och på kvällen plockade jag svamp innan jag satte mig på tåget till Helsingfors för att delta i första personalmötet inför hösten. På tåget drabbades jag av av en våg av skrivlust och fick en hel massa arbete gjort. Kan det bli Bättre än så?
Publicerad 12.08.2010 kl. 15:40

Miljövänligt sätt att tvätta mattor i havet


En fråga som jag fått ofta under den senaste tiden gäller mattvätt och dess miljökonsekvenser.

Det finns tyvärr inget sätt att tvätta miljövänligt i havet.

Östersjön är ett mycket känsligt hav med speciella särdrag och relativt sett få växt- och
djurarter. För att dessa ska finnas kvar då våra barn och barnbarn blir vuxna behöver vi
alla dra vårt strå till stacken.

Ett av de största problemen med vårt gemensamma hav är övergödningen. Det är
övergödningen som orsakar algblomningar, igenvuxna stränder (bl.a. vass), och delvis
också förändringarna i ekosystemet (bl.a. att svanar, mört och skarv blivit så vanliga).

Varför dillar jag om detta? Jo, för att många sk. miljövänliga tvättmedel också bidrar
till övergödningen! Miljömärkt tvål, schampo, diskmedel, tallsåpa osv. innehåller
visserligen färre skadliga kemikalier och parfymer, men belastar vattnet med extra näring i lika stor utsträckning som andra rengöringsmedel.

Effekten är densamma som om du kissar i havet. Urinet i sig är inte "skadligt" utan det är den näring som finns i kisset som bidrar till problemet. Näringen som finns i kiss, kompost, fiskrens, tvål, tvättmedel osv. passar istället bättre vid t.ex. rosenbusken som då växer till sig o blommar glatt.

"Hellre blommor på land än algblomning i vattnet!"

Du kan bre ut mattorna på långa plankor, på en terass eller en brygga på land, minst 10 meter från stranden.

Sedan jag var barn har jag lärt mig att trycktvätt och mattvätt är samma sak - men jag förhåller mig lite tveksam om man ska använda sådana mängder rent dricksvatten till att tvätta mattor...


Havsvatten och tallsåpa är ju en beprövad och utmärkt kombination och inget hindrar dig från att bära upp vattnet på land (utmärkt motion!) och tvätta där! Se bara till så att
såp- och sköljvattnet hamnar på landbacken där det gör mer nytta för gräsmattan än för vårt gemensamma havsvatten.
Publicerad 14.06.2010 kl. 18:03

Rabarberdricka

NU ÄR DET DAGS! Sommarens mest läskande dryck gör du billigt, enkelt och snabbt  och det enda du behöver är rabarber, socker och en citron.Lägg 2 liter oskalad rabarber i bitar i en kastrull. Tvätta en citron och skär den i skivor. Häll 4 dl socker med citronskivorna i kastrullen med rabarbern.

Häll 2 liter kokande vatten (anv. t.ex. vattenkokaren) över och rör om.

Låt stå över natten, rör om ibland.

Häll saften genom en sil i en stor skål eller kastrull. Häll saften i rena flaskor eller burkar.

Eftersom rabarberdrickan har en hållbarhet på ca en vecka i kylskåp brukar jag frysa ner det vi inte dricker genast. Ett annat alternativ är att konservera med citronsyra.
Publicerad 12.06.2010 kl. 12:51

från biologi till huslig ekonomi

Ja, det tog ju ett tag för mig att inse att jag gått från att vara lärare i biologins och hälsokunskapens didaktik (läran om att lära ut, metodiken) till att bli mer och mer av kategorin "hemkunskapslärare".

Det blev klart i och med gårdagens fortbildning av lärare i huslig ekonomi.

Vi kunde ha diskuterat i en vecka, minst, om bl.a. vad det viktiga är att lära ut till dagens ungdomar, hur man ska gå till väga för att nå reslutat, vem som bär ansvaret om konsumentfostran i dagens samhälle och varför vårt samhälle är uppbyggt utgående från ständigt stigande BNP.

Oj tusans busar vad jag drömmer om att starta ett projekt i stil med Kiva Skola med inspirerande och engagerande material för lärare om hållbar livsstil och medveten konsumtion. Där skulle finnas teman för undervisning om
- självkänsla och gruppdynamik
- förväntningar och stress
- välmående och kraftkällor
- konsumtion och dess följer för hälsa och miljö
- konsumtionssamhällets uppbyggnad
Publicerad 11.06.2010 kl. 10:47

Planera ekobröllop

Mina tips för ett ”ekobröllop” är bl.a.:
- Vid varje beslut, fundera vad som är viktigt på riktigt för brudparet.
- Skicka inbjudan elektroniskt, eller ring. Bjud dem du verkligen bryr dig om.
- Planera tillsammans och håll huvudet kallt, observera ”ha-begäret” som lätt infinner sig då man kollar in alla olika alternativ.
- Ringar av återanvänt guld vid lokal guldsmed, ev. diamanter av fairtrade
- Hyrkläder, lånekläder, vintage, eller lokal sömmerska
- Lokalt producerad mat av goda råvaror enligt säsong
- Dukning med äkta porslin, glas och borddukar (inga engångs-)
- Dekorationer (stenar, blommor, kvistar) av material från naturen enligt säsong
- Festdeltagarna gör den bästa festen – roligt program bidrar till en lyckad tillställning (i större mycket större utsträckning än små presenter till deltagarna)
- Anlita en stab av sk. "skaffare" i köket (kolleger, avlägsna kusiner) som leds av en yrkesmänniska
- Istället för materiella gåvor till brudparet kan deltagarna på olika sätt bidra till en rolig fest, eller med ekonomiskt bidrag för en ev. bröllopsresa (i äkta ”staycation-anda”)
- Info till gästerna om arrangemang, logi m.m. på webben. Onödiga transportsträckor undviks om vigsel, bröllopsfest och logi ordnas på ett och samma ställe.
- Blommor, såpbubblor eller lingonblad istället för ris för brudparet då de stiger ur kyrkan (torrt ris skadar fåglarnas magar)Fler tips
Min Morgon 8.6.2010 med temat bröllop
Publicerad 10.06.2010 kl. 20:41

Ekobröllop

Mitt förhållningssätt bottnar sig i tanken om vad som egentligen är väsentligt, och fokuserar på skillnaden mellan behov och begär.

Bröllopet är en av livets viktigaste händelser och följer oftast den kristna traditionen. Men med tiden har tillställningen och allt vad det innebär blåsts upp till en nivå som få varken vill eller har råd att leva upp till.

Ta vilket som helst av alla de bröllopstidningar som finns till salu så inser man vidden av den massiva marknadsförningens krafter med budskapet allt detta ingår i bröllopet. På en bröllopssajt har man räknat upp nästan 100 olika punkter man bör tänka på inför en bröllopsfest!

Egentligen blir vem som helst matt och nedstämd av att inse vad allt man borde ha och borde göra. Att komma till insikt om vad som är klokt och vad som är ”tjafs” är inte lätt, man gifter sig ju bara en gång. Precis som barnet som bläddrar i leksakskatalogen kan man bli ledsen över vad allt man går miste om ifall man inte har det och det och det...

Publicerad 08.06.2010 kl. 21:56

Ha-begär

Utmaningen i fredags var 200 gymnasie-elever som bänkande sig i festsalen för att åhöra en föreläsning i temat shoppingsjuka - under den sista skoldagen före sommarlovet...

Jodå, det gick bra. Ingen somnade och ingen gick ut ;-) Ungdomarna såg ut att förstå skillnaden mellan "behov" och "begär", även om jag är helt övertygad om att de flesta anser nya kläder till skolavslutningen vara ett absolut behov i alla fall. Men visst, i den åldern kan ju faktiskt kläderna från ifjol ha blivit "för små".

Vad skönt att ha uppnått tant-åldern så man slipper fundera så mycket på hur man ser ut, hur andra uppfattar en och hur man "borde vara". Att det räcker med att vara här och nu, relativt ren och relativt trevlig :-)
Publicerad 06.06.2010 kl. 19:15

en dag vid stranden

Har du någon gång fått leka att du är en vattendroppe? Känna hur det det känns att avdunsta och bli en del av ett moln för att en stund senare regna ner och bli en del av ett oändligt stort hav? Det fick Vikinga skolas elever i åk 1-3 pröva på under sin miljötemadag i måndags.

Eftersom vädret var fint träffades vi klassvis vid den intill liggande stranden och hade vattenstafett, lekte fisknät, funderade över vilka fiskar vi kan få i våra nät och varför vatten är så viktigt för oss egentligen. En grupp fick också bygga fågelbon till en fridlyst fantasifågel. (bild)


Temadagen var en perfekt avslutning på en pilotsatsning gällande skolvis lärarfortbildning, där jag under några eftermiddagar fått äran att träffa och inspirera hela lärarkollegiet tillsammans om hur man på ett varierande och roligt sätt kan få in miljöfrågor i skolundervisningen. Stort tack till Vikinga skola i Vasa!
Publicerad 05.06.2010 kl. 13:31

Naturligt fotbad

Vi njöt av härligt doftande fotbad i samband med bastun idag. Först plockade vi älggräs (även kallad älgört, Filipendula ulmaria) som vi smulade sönder och hällde hett vatten på så att det fick dra medan vi badade.

Efter bastun satt vi då med fötterna i det ljumma, underbart doftande vattnet och berättade roliga historier för varandra.

Älggräs är ett mycket vanligt ogräs som växer på fuktiga ställen, i diken och vid skuggiga stränder. Örten innehåller salicylsyra, som också finns i bl.a. aspirin, och därför kan te gjord på älgört också hjälpa mot huvudvärk. Ett fotbad med älggräs ger rena och fräscha fötter, en underbar doft och ett gott humör!
Publicerad 30.05.2010 kl. 23:02

Kursglädje

Är nyligen hemkommen från en kurs i att tillverka sin egen naturkosmetik. Jag packar upp alla burkar, flaskor, hylsor och krämer jag själv tillverkat och känner mig nöjd. Ganska mycket på två dagar, inte sant?Blev riktigt inspirerad och köpte också råvaror för att tillverka mitt eget solskydd, både i form av kräm och olja ( för att testa skillnaden givetvis!) och så praktiska burkar och flaskor för att förvara de färdiga produkterna i sedan.

Vi har tillverkat olika krämer, lotioner, lermasker, läppcerat, ansiktsmasker, schampon, balsam, geléer, m.m. och doftsatt enligt eget behag med eteriska oljor. Produkterna är fria från råvaor utvunna ur petroleumindistrin, de saknar eller har enbart certifieringsgodkända konserverings- och emulgeringsmedel. Dofterna baserar sig inte på syntetiska parfymer utan kommer enbart från naturen (eteriska oljor).

Allt gott så långt. Men vad sjutton ska jag med alla dessa smörjor till, egentligen? Bjuda tjej-gänget på en spakväll? Jag vet ju innerst inne att vi faktiskt klarar oss utan allt detta - eller?
Publicerad 24.05.2010 kl. 10:56

Bunden

Gick längs bäcken som angränsar till vår gård och tänkte på kvinorna som ännu för 50 år sedan släpade ner byket till bäcken för att tvätta i det iskalla vattnet. Hemma surrar tvättmaskinen och ren tvätt hänger på tork medan jag tar mig en funderingspromenad...

För inte så länge sedan var kvinnorna bundna till hemsysslorna, till sin familj och barnen på ett helt annat sätt än idag. Idag har vi enormt mycket större frihet vad gäller hemsysslor och barn i dagisåldern, men vi är fortfarande bundna.

Vi är bundna vid att konsumera och att sköta om alla yttre attribut (såsom det egna och hemmets utseende, inredning, trädgård osv) för att visa att vi hänger med i utvecklingen.

Valet att inte konsumera finns inte.

Publicerad 21.05.2010 kl. 11:58

ved och värme

I vårt hus har vi sammanlagt 5 eldstäder.

Under den lite svalare årstiden, oktober-april eldar vi varje morgon i spisen i köket, och då det är riktigt kallt även i de tre sk. "plåtkakelugnarna".
Vedspisen är mest för långkok och mysfaktor.
På gården har vi dessutom en vedeldad bastu med en öppen spis.

Det blir sammanlagt åtta ställen att elda i. Och för det behövs en ansenlig mängd ved, eller närmare bestämt ca tolv kubik.


Publicerad 10.05.2010 kl. 22:42

Möten med människor

Träffade en härlig grupp mammor och barn vid ett av Folkhälsans familjecafén i Esbo igår. Det är alltid lika roligt och alltid lika svårt.

Roligt att träffa alla söta, finurliga och glada barn med engagerade föräldra- eller vårdlediga mammor som vill veta, vill göra och framförallt vill diskutera.

Svårt då diskussionerna ibland avbryts av någon liten som slår sig eller behöver hjälp, svårt att ge korta och konkreta råd då också de ekologiska alternativen är många.

Svårast är det dock att tiden förr eller senare alltid tar slut och det blir dags att ta farväl av trevliga människor man just lärt känna och kanske aldrig träffar igen.
Publicerad 08.05.2010 kl. 22:42

vårpesto

Tina en påse frysta ärtor och mixa med stavmixer tillsammans med ett knippe färsk basilika, ett knippe färsk persilja, lite gräslök, en vitlöksklyfta, 50 g emmentalost, 1 dl olja och 1 tsk salt. Supermums att lägga på rostat rågbröd!    


...här ett exempel, dekorerad med solrosfrön :-)

Publicerad 06.05.2010 kl. 22:02

Jag är Tessa Turtonen och arbetar vid Marthaförbundet som sakkunnig i frågor som berör miljöhänsyn i vardagen. Jag bloggar, föreläser, håller workshops, inspirerar och ger goda råd för en mer hållbar livsstil. Just nu är mina teman främst Hållbar livsstil - måste eller möjlighet? Shoppingsjuka Gör din egen naturkosmetik Kemikalier i vardagen - ett hot? Ekologisk närmat Ekostädning Jag fortbildar också föräldrar och lärare, eftersom de innehar en nyckelposition i vårt samhälle vad gäller barns och ungas attityder i miljöfrågor. Ta kontakt! tessa@martha.fi

Senaste kommentarer

07.11, 01:24Tessas handskrubb av Väldigt glad Sanna 19 år
29.12, 14:05Marthasalva av Kalle
27.06, 14:05Nytt försök av Elise
08.06, 08:17Nytt försök av Frida