Dags att börja skörda!

Vanligtvis tänker man att sensommaren och hösten är den tid på året då man skördar  mat ur naturen (eller vid torget) i form av bär och svampar.

Men visste du att säsongen börjar redan nu?

Hur underbart är det inte att kunna dryga ut råkosten med t.ex. harsyra, unga björklöv, späda granskott, duntrav (även kallad mjölkört, rallarros), daggkåpa, groblad...
Det ger dig nya spännande smakupplevelser och massvis med vitaminer!

Också nässlor är helt ljuvliga just nu, som späda och "nya". Handskarna på och ut o plocka! Lägg nässlorna i kastrull med kokande vatten och förväll i några minuter. Sila bort vattnet (som du med fördel kan använda som gödning i trädgården) och hacka nässlorna fint.

Använd de förvällda nässlorna i en pesto, koka en soppa eller lägg i plättsmeten och du får i dig massvis med vitaminer och mineraler. Kan det bli bättre?
 
Publicerad 03.05.2010 kl. 22:08

att tiga är också ett medvetet val

Vi kan tala, vi kan stampa, vi kan skrika, vi kan upprepa oss, vi kan diskutera, vi kan argumentera, vi kan skriva, vi kan rita, vi kan maila, chatta, blogga, fejsbooka, twittra, gilla...

Men en stor del av oss väljer att inte göra det.

Det är (förhoppningsvis) också ett medvetet val.

-
Publicerad 27.04.2010 kl. 22:59

grejer på nytt sätt

Ibland, när jag tar fram den tunga receptboken, brukar jag ställa den och luta på kaffekokaren. Det fick mig att fundera över vem som behöver en receptboksställning som man ibland kan se i nya kök?

Kryddburkarna har jag placerade i en näverkorg som är lätt att flytta på beroende på om vi kockar vid spisen eller vid köksbordet. Och veden står prydligt i en stor svampkorg av vide vid spisen. I fönstret har jag monterat en lampa av en tom syltburk och på väggen hänger en gammal skolplansch istället för en tavla.

Vad har du i ditt hem som används till annat än det egentligen är ämnat för?

Såhär i slutet av  sluta slösa veckan skulle jag gärna besöka den  stora återvinningshappeningen vid Kabelfabriken under helgen, men får istället trösta mig med att jag faktiskt är ganska bra på att att använda de prylar vi redan har på många olika sätt.

Publicerad 23.04.2010 kl. 10:01

Ytterjeppo skola

Modeshow i retrostil, hembakt fikabröd och härliga människor - kan det bli bättre?

Var inbjuden gäst vid föräldramötet vid Ytterjeppo skola igår kväll. Föräldramöten i all ära men detta var något utöver det vanliga! På plats fanns förutom föräldrar till eleverna i åk 5-6 också alla skolans lärare - och byns Marthor. Också eleverna ville vara med, och hade själva planerat och ordnat med modeshow med assistens av två lärare (se bild). Vad jag gjorde där? Talade om shoppingsjuka, såklart!Ytterjeppo skola har som ett av årets teman "spara och bevara" och det beskrivs så här:

Spara och bevara - fostran till hållbar utveckling
Projektet syftar till att på ett målmedvetet sätt sammanföra elever, lärare, skolpersonal och kulturarbetare till en kreativ process som fostrar eleverna till ett miljövänligt och ekologiskt hållbart förhållningssätt gentemot omvärlden.
Publicerad 22.04.2010 kl. 09:50

FBE

Jag måste få uttrycka min glädje över regeringens stödpaket gällande förnybar energi. YES!!!
 
Att vindkraft (vi har en lång kustremsa), biogas (och ett fungerande jordbruk & djurhållning) samt träflisförbränning (vårt gröna guld - såvida vi förvaltar det rätt)  äntligen får större finansiellt stöd är verkligen på tiden! Undrar dock var de glömde solenergin och värmepumparna?

Nu hoppas jag bara att utskottet har förnuft nog att inte blanda in torv i det hela, eftersom torv är en väldigt långsamt förnybar råvara för energiproduktion. Om skogsavverkning (läs kalhyggen) anses vara ett stort ingrepp på vår natur är torvutvinning jämförbart med våldtäkt.

Vad betyder det att målsättningarna sträcker sig ända till 2020? Att nästa regering kan kullkasta det nuvarande stödpaketet och komma med helt andra förslag.

Att  industrin kräver att samtliga tre kärnkraftverk ska beviljas tillstånd till utbyggnad är ju intressant och det blir spännande att se hur den frågan går vidare..
Publicerad 20.04.2010 kl. 22:20

sluta slö(s)a

Sluta slösa -veckan inleddes idag med buller och bång på många håll i landet. För mig personligen betyder det att jag åker runt och berättar varför vi konsumerar som vi gör. Årets tema är "konsumera mindre - lev mera", och det är ju precis det som vi på Marthaförbundet alltid har talat om! :-)

Ser också fram emot att se min kollega i Min Morgon för att ta del av hennes tankar. Vi ses alldeles för sällan så det är bäst att lägga på TV:n när man har möjlighet :-)

Imorgon föreläser jag vid min tidigare arbetsplats, Åbo Akademi i Vasa, där jag arbetade i nästan 10 år. Känns spännande att prata om shoppingsjuka där antagligen största delen av åhörarna lever på studiestöd... Ser fram emot berikande diskussioner och mycket humor!

På onsdag kväll är det dags för ett föräldramöte i Ytterjeppo med temat "spara och bevara". Föräldrarna ser jag som den allra viktigaste målgruppen (med lärarna som god tvåa), eftersom jag vet att det är de som påverkar barnens värderingar och handlingar, kort sagt vardagsvanor, mest.

Sedan kanske jag hinner en sväng till Helsingfors ännu i slutet av veckan, men det är ju länge dit än....

Publicerad 19.04.2010 kl. 22:45

glansbilder i hus och hem

Efter en hel del resande pustade jag ut i vännens soffa och fick en sk. veckotidning i handen som jag slöbläddrade i. Tänkte mig en stunds avkoppling och en gnutta inspiration inför den stundande helgen... Men tji fick jag!

Det jag hittade i denna högst normala veckoblaska var glansbilder över hur verkligheten skulle kunna se ut hemma hos folk. Hur skulle det månntro se ut hos oss om någon bemödade sig att flytta omkring orkidéer och tända levande ljus överallt, arrangera vackra stilleben och jämt ha alla saker undanplockade? Antagligen mer eller mindre overkligt och framförallt inte särskilt hemtrevligt.

Det är ju inget hotell eller spa vi bor i, vilket man skulle tro om de hem som presenteras de flesta i hemreportage. Det tråkiga är att många (speciellt kvinnor)  tror att det är så det ska se ut , och sliter och svettas, speciellt inför stundande gäster.

Publicerad 17.04.2010 kl. 21:48

Upplevelsen av matens ursprung

Fick sitta stilla på rumpan idag och ta del av ett mycket intressant och välorganiserat seminarium i Vasa. Det Österbottniska livsmedelsklustret Foodia stod som arrangör och vi, ett 30-tal deltagare, inspirerades av flera duktiga talare och fick lära oss mer om marknadsföring av livsmedel, konsumtionstrender, Ny Nordisk Mat, m.m.

Det som gladde mig allra allra mest är att återigen få bekräftat att vi Marthor ligger sååå rätt i i tiden!

Publicerad 08.04.2010 kl. 21:12

Flytta påsken!

Vilken glad påsk det var! Men tidpunkten är ju tyvärr helt galen, med tanke på det traditionella påsklammet / fårköttet många gärna har på menyn vid påsk. Vill vi njuta av denna goda och ofta också miljövänliga hagmarksdelikatess får vi nog flytta påsken till hösten, eftersom våra inhemska får får lamm :-) i april.

Vilket alltså innebär att den lämpliga slakttiden infaller under hösten...  Lamm har har förekommit på den Nordiska påskmenyn i mindre än 100 år. Men nu är det alltså möjligt att importera lamm från t.ex. Nya Zeeland.

Men ill vi äta transportsnålt och inhemskt, gott och kanske även ekologiskt väljer vi t.ex. inhemsk gädda. Mums!

Recept hittar du t.ex. genom att klicka på fisken här!  <0000o<

Publicerad 06.04.2010 kl. 22:47

pizza-knäckeEtt rejält gott och snabblagat alternativ till pizza får du om du använder stora knäckebröd som botten!

Den goda kvällbiten följer dessutom Marthas Matvision om du fyller den med t.ex.:

Inhemskt 'Maukas' knäckebröd (i stora bitar)
Tomatkross kryddad med timjan, basilika, oregano och vitlök
Stekt och kryddad köttfärs av älg, eller annat ekologiskt kött
(ev. svamp)
Lök, riven morot, lite strimlad kål eller tomat (beroende på säsong)
Gräddfil (gör fyllningen saftigare)
Riven Emmentaler-ost (inhemsk)

Blanda köttfärsen med lite frästa grönsaker/rotsaker och rör ner gräddfil till krämig konstistens. Knäckebröd, tomatkross och fyllning toppas med rikliga mängder ost och gräddas i 225 grader varm ugn i ca 12-15 minuter.

MUMS!


Marthas matvision:

S Större andel vegetabilier
M Mindre tomma kalorier
A Andelen ekologiska alternativ ökas
R Rejält gott
T Transportsnålt
H Hemlagat
Publicerad 28.03.2010 kl. 20:55

Hurudan kosmetikanvändare är du?

Det finns mängder av olika sätt att konsumera kosmetik, och nu är jag nyfiken på om det går att kategorisera de olika sätten och var DU passar bäst in...

Med kosmetik  menar jag förutom smink också hudkrämer, tvålar, schampon, deodoranter osv.

Sara är en typisk apotekskund. Hon har känslig och lite atopisk hy och förlitar sig helst på de basprodukter man kan köpa vis apoteket. Ibland använder hon också andra doftfria produkter, te.x .från Dermoshop.

Lina vill gärna satsa inhemskt och understöder gärna de inhemska produkter som hon kan enkelt får tag på i mataffären, ex. Lumene, Nivea, eller Farmos produkter (Linna-schampo, Erioil, Aito Suomalainen osv.)

Mia gillar lyxa till det och satsar gärna en slant på lite dyrare produkter som hon köper  vid affärer specialiserade på kosmetik (t.ex.  Stockman Beauty) eller passar på att handla Tax-free i samband med resor.

Christina gillar pigga färger och dofter och älskar produktutbudet i bl.a. Body-shop,  H&M, Dermoshop... Hon satsar helst på icke djurtestade produkter.

Jenny tycker det är en rolig hobby att tillverka sin egen kosmetik, allt från handkrämer och schampo till ögonskugga och parfym. Hon beställer råvaror via webben där hon också hämtar recept. Jenny delar också gärna med sig av sina erfarenheter via en egen blogg.

Kajsa älskar att blanda örter och råvaror från naturen i sina kosmetik-produkter. Hon är ett stort fan av Frantsilas utbud av olika naturpreparat eteriska oljor. Kajsa odlar sina egna örter och samlar också gärna  in bl.a. ringblomsblad och björklöv m.m.

Katja har minimerat sin användning av kosmetik-produkter, slutat tvätta håret med schampo, och använder enbart olivolja och honung som enda hudvårdsprodukter. Läser aktivt bloggar av likasinnade, ex. http://kemikaalicocktail.blogspot.com/

Cilla använder enbart naturcertifierade kosmetikprodukter som hon köper i ekobutiker, typ Ruohonjuuri. Ibland tillverkar hon också egen peeling eller badsalt av vanliga köksråvaror (typ havssalt, matolja, havregryn osv.)

 

Finns DU alls här eller känner du igen dig i flera?  Kommentera gärna!

Publicerad 24.03.2010 kl. 13:14

Biodynamisk odling

Åhh, vilket lyxjobb jag har - jag lär mig så mycket nytt varje dag!

Visste du att det finns en förening för biodynamiska odling i Österbotten och att de i år firar 25 års jubileum?

Visste du att den biodynamiska odlingen fanns i Finland FÖRE den ekologiska odlingen? (och är alltså en del av den ekologiska odlingen, även om principerna är aningen annorlunda)

Visste du att Biodynamiska Föreningen var den första som påbörjade ekorådgivning för jordbrukare i Finland - redan på 1960-talet?

Att odla biodynamiskt i Finland är inte lätt. De preparat som används för att förbättra jordmånensn och därmed växternas näringsvärde och tillväxt, aromer och hållbarhet finns inte att köpa här, utan måste importeras från Sverige.

Själv kom jag första gången i kontakt med biodynamisk odling i och med mina pedagogikstudier. Jag läste en del om Steinerpedagogik och det antroposofiska tänkandet som baserar sig på att allting består av en helhet.

Biodynamiska livsmedelsprodukter är märkta med Demeter-märket. Idag fick jag smaka på en himmelskt god ost från Järna! MUMS!

Läs mer http://www.antroposofi.info/mat_odling/ och http://www.biodyn.fi/index.html

Publicerad 21.03.2010 kl. 21:07

Engagemang

I mitt arbete träffar jag många härliga, inspirerande människor. Bland det bästa jag vet, är att ställa frågor, diskutera svaren och att få ta del av de erfarenheter människorna jag kommer i kontakt med har. Kraftkällan i mitt arbete är att se gnistan i ögonen tändas, att dela glädjen i att engagera sig i viktiga frågor och att följa med vad aha-upplevelsen måhända leder till.

Ibland är det tandgnissel, armar i kors och frånvända ryggar som möter mig, och också det är helt okej. Det är frågan om människor där engagemanget inte ännu väckts till liv, eller där intresset riktas till något annat. Eller så är det fråga om en person som inte ännu upplevt sin egen roll i sammanhanget, eller som kanske ser sin roll som obetydlig för helheten.

"Det spelar ingen roll vad jag gör", eller "det är ändå inte min sak att det blivit så där" kan jag höra. Och det är där jag ser att mitt arbete börjar.

 

Publicerad 20.03.2010 kl. 17:36

Läpparnas skönhet

Nä nu blommar gräset!

Kan någon vänlig själ upplysa mig om varför det är så viktigt med målade läppar, fylliga läppar, sensuella läppar, vågade läppar, glansiga läppar osv.

Okej, så mycket vet jag att tydliga anletsdrag är trevliga  - det vet också bebisar som ler åt en smiley. Att markera läppar och ögon gör oss med tilldragande, mer lik smailisar.  

Men jag är, som du kan se, inte så bevandrad i skönhetsvärlden att jag riktigt på allvar har förstått det där med att lägga in gift under huden för att släta ut rynkor och göra läpparna fylligare. Gör någon sånt nuförtiden? Vem?

Jag tänker på botox

Publicerad 19.03.2010 kl. 12:08

Shoppingsjuka

Nyligen hemkommen från vår huvudstad med huvudet fullt av tankar. Alltså, det här med vår konsumtion och om hur inbitna vi är i vårt sätt att förhålla oss till den egna konsumtionen slutar aldrig att fascinera mig. 

Människans ständiga behov att utåt visa att hon är någon är så fastlåst vid de yttre attributen som t.ex. hem, inredning, kläder, smycken, assessoarer, skönhet... Vi jämför oss med varandra och vill helst ha det lite bättre än grannen/vännen/syrran. Så har det alltid varit och så kommer det att vara - så är det även i djurvärden. Det måste finnas en viss hierarki för att skapa den grupptrygghet vi längtar efter, verkar det som. 

Jag tydliggör under föreläsningen att vår dagliga konsumtion får konsekvenser som faktiskt är större än det kvitto som skrynklas i fickan, varför vi drabbas av köpbegär och hur vi kan göra för att minska vår konsumtion (ja, allt det där du hittar på Martha-flyern om temat).

Nu har jag hållit föreläsningar i temat shoppingsjuka i Pedersöre, Vasa, Petalax, Närpes, Borgå, Vanda och igår då i Helsingfors. Aldrig har jag stött på så starka motreaktioner som hos en del av niorna i Munksnäs!

"Vem vittu bryr sig när reklam är så kiva?"

Publicerad 18.03.2010 kl. 09:49

Jag är Tessa Turtonen och arbetar vid Marthaförbundet som sakkunnig i frågor som berör miljöhänsyn i vardagen. Jag bloggar, föreläser, håller workshops, inspirerar och ger goda råd för en mer hållbar livsstil. Just nu är mina teman främst Hållbar livsstil - måste eller möjlighet? Shoppingsjuka Gör din egen naturkosmetik Kemikalier i vardagen - ett hot? Ekologisk närmat Ekostädning Jag fortbildar också föräldrar och lärare, eftersom de innehar en nyckelposition i vårt samhälle vad gäller barns och ungas attityder i miljöfrågor. Ta kontakt! tessa@martha.fi

Senaste kommentarer

07.11, 01:24Tessas handskrubb av Väldigt glad Sanna 19 år
29.12, 14:05Marthasalva av Kalle
27.06, 14:05Nytt försök av Elise
08.06, 08:17Nytt försök av Frida