Tessas handskrubb

...inte att förväxlas med köksskrubb, även om ingredienserna kommer från matskafferiet...

 

"Mot trötthet gnider man in sig med olja och salt" (Plinius ca 70 år e.Kr.)


I denna peeling, eller skrubb som det heter på svenska, har jag valt socker istället för salt vilket är att föredra om man har sprickor eller sår på händerna.

Basen till skrubben består alltså av matolja och socker, men jag har valt några ingredienser till pga deras goda egenskaper och för att de är så lätt tillgängliga.

Havre och honung är mjukgörande och oljan är återfettande. Citronen tar bort lukt och färg från händerna.

1/2 dl socker
1/2 dl havregryn
1 msk honung
1/2 dl rypsolja
saften ur en halv citron


Vill man dessutom ha extra fin doft kan man tillsätta en droppe eterisk olja eller t.ex. färska björklöv, ringblomsblad, mynta...

Skrubba händerna, gärna efter ett varmt bad, och skölj eller torka av händerna noggrannt. Avsluta behandlingen med att smörja in händerna med t.ex. naturcertifierad mandelkräm. Torra nagelband mår bra av att gnuggas in med bivax (finns bl.a. i läppcerat).

Ta *hand* om dig!

Publicerad 16.03.2010 kl. 14:18

Jag är Tessa Turtonen och arbetar vid Marthaförbundet som sakkunnig i frågor som berör miljöhänsyn i vardagen. Jag bloggar, föreläser, håller workshops, inspirerar och ger goda råd för en mer hållbar livsstil. Just nu är mina teman främst Hållbar livsstil - måste eller möjlighet? Shoppingsjuka Gör din egen naturkosmetik Kemikalier i vardagen - ett hot? Ekologisk närmat Ekostädning Jag fortbildar också föräldrar och lärare, eftersom de innehar en nyckelposition i vårt samhälle vad gäller barns och ungas attityder i miljöfrågor. Ta kontakt! tessa@martha.fi

Senaste kommentarer

07.11, 01:24Tessas handskrubb av Väldigt glad Sanna 19 år
29.12, 14:05Marthasalva av Kalle
27.06, 14:05Nytt försök av Elise
08.06, 08:17Nytt försök av Frida