Kemikalier i vardagen - ett hot?

Publicerad 08.03.2011 kl. 11:27
Visste du att nyfödda barn kan bära över 300 olika kemikalier i blodet redan när de föds, att barncancer i USA ökat med 67 procent de senaste decennierna, att vart tredje svenskt barn lider av astma eller allergi, att diabetes bland barn ökar årligen med 5 procent och antalet barn med ADHD i medicinsk behandling har tredubblats i Danmark på fem år?

Vi sitter på en tickande bomb.Kemikaliekonsumtionen utgör ett större hot mot mänskligheten än klimatförändringen, helt enkelt för att  händelseförloppet är så mycket snabbare, hävdar  Stefan Jarl i sin senaste dokumentärfilm Underkastelsen. Samtidigt  konstaterar han att kemikalieindustrin har världens starkaste lobbygrupper och påverkar både informationsspridningen och till och med lagstiftningen.

- "Varför underkastar vi oss?" undrar Jarl när han får veta att maten han äter, böckerna han läser, kläderna han bär, de elektroniska apparaterna han använder, schampot han tvättar sig med, rengöringsmedlerna han städar med och leksakerna som barnen får innehåller kemikalier vars långvariga effekter inte ens proffsen kan förutspå.

Docent Leif Kronberg vid Åbo Akademi medverkar i filmen och har också föreläst för allmänheten i några repriser. Han bekräftar ovanstående, men ger få konkreta råd om hur vi kan göra för att undvika överkonsumtionen av skadliga kemikalier i vardagen.

Det är här Martha kommer in! Vi måste hjälpa varandra att se och förstå vikten av att minska den kemikaliebelastande verksamheten. Och ju fler vi är, desto bättre!

Gå in på filmens webbplats och klicka på triangeln "Vad kan jag göra själv". Har du några frågor eller vill ha flera råd kan du t.ex. kontakta mig.
Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver?
Hej! Jag har bestämt mig för att minska på alla dåliga kemikalier man använder sig av, såg den här dokumentären, väldigt inspirerande! Nu undrar jag om du vet om några fler dokumentärer inom samma ämne att tipsa om?
j19.01.12 kl. 21:47
Hejsan! Den 6.3 kl. 20 sänds en finlandssvensk dokumentär i FST5 med namnet "Kemikaliecoctail". Missa inte den! Vill du ha boktips? Anja Nysténs bok Kemikaalikimara är toppen, så även den nya boken "Den flamsäkra katten" som är utgiven av Svenska Naturskyddsföreningen. Bland annat. Det finns ju många, men alla är kanske inte lika holistiska. Småningom kommer också Marthaförbundet ut med en ny broschyr i ämnet ...
20.01.12 09:56
Just därför förespråkar jag att man ammar sina barn i ca. 2 år om man kan. Det är ett sån otroligt skydd mot alla kemikalier i vardagen. Alla siffror låter sååå läskiga. Alla har rätt att oroa sig.
hanan28.04.12 kl. 13:52

Jag är Tessa Turtonen och arbetar vid Marthaförbundet som sakkunnig i frågor som berör miljöhänsyn i vardagen. Jag bloggar, föreläser, håller workshops, inspirerar och ger goda råd för en mer hållbar livsstil. Just nu är mina teman främst Hållbar livsstil - måste eller möjlighet? Shoppingsjuka Gör din egen naturkosmetik Kemikalier i vardagen - ett hot? Ekologisk närmat Ekostädning Jag fortbildar också föräldrar och lärare, eftersom de innehar en nyckelposition i vårt samhälle vad gäller barns och ungas attityder i miljöfrågor. Ta kontakt! tessa@martha.fi

Senaste kommentarer

07.11, 01:24Tessas handskrubb av Väldigt glad Sanna 19 år
29.12, 14:05Marthasalva av Kalle
27.06, 14:05Nytt försök av Elise
08.06, 08:17Nytt försök av Frida