Marthasalva

Publicerad 21.02.2011 kl. 10:27
Många har frågat vad man ska ta till nu då vinterkylan nyper i kinderna och vaselin eller paraffin inte längre är ett alternativ.

Vanlig matolja (ex. kallpressad rypsolja eller solrosolja) fungerar bra mot nariga händer och läppfett med bivax är att rekommendera på sprickor i fingertopparna, torra nagelband och varför inte i hela ansiktet om man ska vara ute i pinande vind ;-)

Här också det enklaste möjliga receptet för en riktigt fet och hållbar salva:

50 g bivax
2 dl vegetabilisk olja
(10-20 droppar eterisk olja)

Lägg bivaxet i ett värmetåligt kärl, ett vanligt litermått av rostfritt stål eller härdat glas går bra. Koka upp vatten till vattenbad. Ställ kärlet med bivaxet i vattenbadet. När vaxet smält tillsätts den vegetabiliska oljan. Först ser det konstigt ut när olja blandar sig med det varma bivaxet, eftersom vaxet stelnar av den kalla oljan, men det smälter strax. Rör om försiktigt med t.ex. en sked.

Lyft kärlet ur vattenbadet och fortsätt röra tills salvan börjar tjockna (då den svalnat till ca 50 grader). Tillsätt eterisk olja, som gärna får vara av någon ört (ex. rosmarin, lavendel). Pytsa upp salvan i rena glasburkar med lock. Vänta med att sätta på locket till salvan svalnat helt. Sätt på en fin etikett.

Salvan är uppmjukande, skyddande och näringsrik. Använd den till nästan allt som är torrt eller fnasigt: händer, fötter, sprickor, barnrumpor, svårläkta sår, torr hårbotten och som skydd mot kyla på vintern. Också träbänkarna i köket och läderstövlarna kan få sig en omgång med salvan!
Kommentarer (4)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver?
Lämpar sig också för spruckna trampdynor.
Lissu21.02.11 kl. 14:02
Måste testa när jag hittar bivax! Annars kan jag rekommendera lanolin, sånt man använder som ullkur för ylleplagg eller smörjer trasiga bröstvårtor med. Funkar jättebra på hudsprickor, såriga exem-också på hundtassar! Den är hyfsat dyr, men dryg och råkar man ha hemma för att kura yllebyxorna så kan man lika bra köra på sig själv också! =)
Linda21.02.11 kl. 20:11
Var köper man dessa ingredienser?
Kalle24.02.11 kl. 20:53
Vid de flesta apotek kan man beställa bivax och i en del naturkost-affärer likaså. Föredrar du webben har jag några länkar till en o annan webbshop: http://pieni.tuoksukauppa.net http://www.saippuapaja.fi http://www.amnatur.fi http://www.crearome.se http://www.kosmetische-rohstoffe.de http://www.aromantic.co.uk Som olja kan du använda ryps-, solros- eller olivolja - som du kan köpa i en vanlig matbutik. Föredrar du annan olja, tex. mandel-, jojoba-, eller aprikoskärnolja kan du anlita samma inköpsställen som ovan. Men inhemskt och närproducerat är ju helt klart bäst! :-)
24.02.11 22:46
Ytterligare bra sidor: http://www.sannanature.com (utförsäljning just nu) http://www.hemgjord.se
Kalle29.12.12 kl. 14:05

Jag är Tessa Turtonen och arbetar vid Marthaförbundet som sakkunnig i frågor som berör miljöhänsyn i vardagen. Jag bloggar, föreläser, håller workshops, inspirerar och ger goda råd för en mer hållbar livsstil. Just nu är mina teman främst Hållbar livsstil - måste eller möjlighet? Shoppingsjuka Gör din egen naturkosmetik Kemikalier i vardagen - ett hot? Ekologisk närmat Ekostädning Jag fortbildar också föräldrar och lärare, eftersom de innehar en nyckelposition i vårt samhälle vad gäller barns och ungas attityder i miljöfrågor. Ta kontakt! tessa@martha.fi

Senaste kommentarer

07.11, 01:24Tessas handskrubb av Väldigt glad Sanna 19 år
29.12, 14:05Marthasalva av Kalle
27.06, 14:05Nytt försök av Elise
08.06, 08:17Nytt försök av Frida