Behov eller begär?

Publicerad 25.10.2010 kl. 15:04

Vad upplever du som absolut nödvändigt för att vardagen ska fungera? Ett 50-tal finländska konsumenter har fått diskutera detta. I deras lista ingår hundratals prylar.

En singelman behöver 260 saker och en tvåbarnsfamilj 365. Par och singelkvinnor hamnar däremellan. Det är sängkläder och köksredskap men också mikrovågsugn, stavmixer, vattenkokare, bärbar dator, internetuppkoppling, laserskrivare, en mobiltelefon åt alla utom det fyraåriga barnet i exempelfamiljen.

För att kunna leva ett rimligt liv måste man kunna följa med aktuella händelser, sköta ärenden och delta i samhället. Konsumenterna har resonerat att en dator och en mobiltelefon är oumbärliga för att kunna göra det, liksom en tidningsprenumeration, internetuppkoppling och tv-licens. Det kostar inte lika mycket att inreda en trivsam, funktionell bostad man också kan bjuda gäster till - ett annat mått på det rimliga livet.


Annat som behövs är kläder för jobb, fritid och fest, och tillräckligt med pengar för att kunna ha ett socialt umgänge. Budgeten räknar med en semesterresa i hemlandet per år och två besök hos släkt och vänner, julklappar och födelsedagspresenter, en kulturaktivitet per år och två motionsredskap (ett inomhus och ett utomhus). Dessutom finns pengar för värkmedicin, d-vitamin, två hvc-besök, ett specialläkarbesök och ett tandläkarbesök per år.

Maten är den största delen av budgeten. Konsumenterna har gjort matdagböcker som budgeten baseras på. Godisdag en gång i veckan finns också medräknad.

Kläderna köps som nya. Inte från märkesaffärer utan från marketar, men loppmarknader och gåvor finns inte med. Det finns säkert många som dessutom inte äger tv eller dator, och klarar sig utan vattenkokare och mikrovågsugn. För att de vill eller för att de måste.

Ändå är budgeten knapp, säger forskarna. Anna-Riitta Lehtinen påpekar att i verkligheten konsumerar finländarna mycket mer.

Hur lite - eller mycket - klarar du dig på under en månad?

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver?
Erkänner att jag "behöver" internet. Tv går bra utan, bil också. Vi har mycket friluftsprylar och kläder för 4årstider, får man trösta sig med att vi i varje fall inte har saker som vi inte använder? ;-) Miljösamvetet tar klart mest stryk av flygresorna till Finland, 2 pers 4gånger per år ungefär. Där har vi prioritera bort miljön, annars gör vi vårt bästa. Men vill man träffa familjen, delta i dop och bröllop så hinner man inte ta tåget från Belgien..det är liksom inte hållbart det heller. Där någonstans tog egoismen över. Sen tycker jag att en oresonligt stor del av budgeten går till försäkringar, pensionsspar, avgifter till banker och andra diffusa tjänster.. =/
Linda25.10.10 kl. 15:55
Ja usch vad mycket man "behöver" för att leva ett någorlunda normalt liv. Just sånt som dator och internet, t.ex. Snabba sådana. En bra cykel. Cykelhjälm+lampor+reflex+cykelpump+... Då det gäller mat är jag mindre kräsen - eftersom jag äter ute jämt. Aka i skolmatsal. >.
M25.10.10 kl. 21:09

Jag är Tessa Turtonen och arbetar vid Marthaförbundet som sakkunnig i frågor som berör miljöhänsyn i vardagen. Jag bloggar, föreläser, håller workshops, inspirerar och ger goda råd för en mer hållbar livsstil. Just nu är mina teman främst Hållbar livsstil - måste eller möjlighet? Shoppingsjuka Gör din egen naturkosmetik Kemikalier i vardagen - ett hot? Ekologisk närmat Ekostädning Jag fortbildar också föräldrar och lärare, eftersom de innehar en nyckelposition i vårt samhälle vad gäller barns och ungas attityder i miljöfrågor. Ta kontakt! tessa@martha.fi

Senaste kommentarer

07.11, 01:24Tessas handskrubb av Väldigt glad Sanna 19 år
29.12, 14:05Marthasalva av Kalle
27.06, 14:05Nytt försök av Elise
08.06, 08:17Nytt försök av Frida