Som en björn

Publicerad 19.10.2010 kl. 11:05

Hur gör du för att hålla dig pigg under hösten när dagarna blir mörkare och vädret inte alltid lockar ut på den dagliga promenaden?

Vi vet ju att vi mår bra om vi sover tillräckligt, äter mångsidigt och rör på oss. Men ändå känns det som om orken lätt tar slut när kroppen tror att vi ska gå i ide inför vintern. För att inte tala den starka instinkten att samla på oss så mycket som möjligt för att klara den långa kalla perioden.

Åtminstone jag får ett ökat sug av kolhydrater på hösten. Min kropp tror att det är viktigt att lagra på sig så mycket fett som möjligt. Som en sömnig björn lufsar jag omkring i köket och letar efter kexpaket eller choklad, eller müsli eller smörgås... Andra samlar likt ekorrar på sig prylar eller kläder, nya smycken, skor eller handväskor. Det är så svårt att motstå begäret – för man blir ju gladare och piggare när man får något man tycker om!

Men jag vet att om jag ger efter för mitt begär så får det konsekvenser.

De kortsiktiga konsekvenserna är att sötsuget bara ökar, jag blir egentligen bara tröttare då blodsockernivån pendlar från högt till lågt. Och de långsiktiga följderna syns i kroppen ;-)

Men hur går det med den som samlar på sig prylar istället? De kortsiktiga följderna syns i plånboken, men var syns de långsiktiga konsekvenserna? Vad tror du?

SVAR

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver?
Jag börjar tro på att begäret är konstant- men formen kan ändras. Jag övar mig mentalt på att ändra från choko/kex-begär till pärlor, snäckor, pysseltillbehör. bläddrar i inredningstidningar (gamla, ärvda av svärmor) och pysslar i tankarna. Jag har alltmöjligt, som jag likt en ekorre samlat på mig: små stenar, fina pinnar, snäckor.. men jag har ingen limpistol. Ännu. Jag är för snål, vämtar på att julgubben kanske kommer med en sån. Och viktigast är faktiskt TANKEN om att jag ska pyssla. För händig är jag ju inte på riktigt. Bara i tankarna.
Ti19.10.10 kl. 11:39
Just det. Det är alltså inte bara jag som är schizofren och går runt och äter allt. Å e trött å ledsen. På något sätt lite skönt att läsa. Björnen M lufsade ut på en timmes joggingrunda ikväll i alla fall - och såg för första gången på några dagar nu lite ljus i tunneln. Just det. Höst.
M19.10.10 kl. 21:24

Jag är Tessa Turtonen och arbetar vid Marthaförbundet som sakkunnig i frågor som berör miljöhänsyn i vardagen. Jag bloggar, föreläser, håller workshops, inspirerar och ger goda råd för en mer hållbar livsstil. Just nu är mina teman främst Hållbar livsstil - måste eller möjlighet? Shoppingsjuka Gör din egen naturkosmetik Kemikalier i vardagen - ett hot? Ekologisk närmat Ekostädning Jag fortbildar också föräldrar och lärare, eftersom de innehar en nyckelposition i vårt samhälle vad gäller barns och ungas attityder i miljöfrågor. Ta kontakt! tessa@martha.fi

Senaste kommentarer

07.11, 01:24Tessas handskrubb av Väldigt glad Sanna 19 år
29.12, 14:05Marthasalva av Kalle
27.06, 14:05Nytt försök av Elise
08.06, 08:17Nytt försök av Frida