Den bilfria dagen IDAG

Publicerad 22.09.2010 kl. 09:42

När har du senast reflekterat över ditt bilbehov? Eftersom syftet med den bilfria dagen, som firas idag, är att få folk att tänka till över privatbilismen, passar jag på att berätta om mitt val gällande bilen och resorna till arbetet.

För några år sedan satt jag i bilen på väg till jobbet och kände mig frustrerad. Inte över den stundande arbetsdagen utan över den tid jag satte på att åka bil varje dag för att komma till och från arbetsplatsen. Då jag efter arbetsdagens slut stod och tankade bilen, igen frustrerad över spillet med tid medan barnen väntade på mig därhemma, insåg jag att detta pendlande inte är min grej.

Jag kontrollerade möjligheterna att åka kollektivt för att bättre kunna utnyttja restiden till något vettigare än att lyssna på radio. Med föga överraskande resultat. Bor man på den Österbottniska landsbygden så...

Okej, för att göra en lång historia kort så var det detta med tidsanvändning som fick mig att småningom övergå till att jobba på distans. Nu har jag en dryg timme till - varje dag - för annat än passivt bilkörande. Jag kan utnyttja tiden till att ta en promenad, sova lite längre, laga mat, baka bröd eller något annat.

På köpet krymper familjens bränsleutgifter och den totala mängden avgaser och utsläpp minskar. Det är detta som kallas en win-win-win situation.

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 6 med bokstäver?
Bra tanke, men alla har förstås inte möjlighet att jobba på distans. Det är lyx, så njut du!
Fysiskt närvarande nödvändigt22.09.10 kl. 10:12

Jag är Tessa Turtonen och arbetar vid Marthaförbundet som sakkunnig i frågor som berör miljöhänsyn i vardagen. Jag bloggar, föreläser, håller workshops, inspirerar och ger goda råd för en mer hållbar livsstil. Just nu är mina teman främst Hållbar livsstil - måste eller möjlighet? Shoppingsjuka Gör din egen naturkosmetik Kemikalier i vardagen - ett hot? Ekologisk närmat Ekostädning Jag fortbildar också föräldrar och lärare, eftersom de innehar en nyckelposition i vårt samhälle vad gäller barns och ungas attityder i miljöfrågor. Ta kontakt! tessa@martha.fi

Senaste kommentarer

07.11, 01:24Tessas handskrubb av Väldigt glad Sanna 19 år
29.12, 14:05Marthasalva av Kalle
27.06, 14:05Nytt försök av Elise
08.06, 08:17Nytt försök av Frida