klädinköp

Publicerad 08.09.2010 kl. 10:50
Ramlade in i en klädaffär i Nykarleby och gjorde ett alldeles fantastiskt fynd - i provhytten :-) På väggen vid spegeln fanns en lista med "ekobudord" gällande kläder och de gjorde mig så glad! Jag fick affärsinnehavarens tillåtelse att lägga upp budorden här. Varsågoda!

(och visst, jag köpte ett par plagg också...)


Man kan både gilla mode och samtidigt bry sig om miljön och hälsan! Det gäller bara att vara lite smartare och välja plaggen med lite mer omsorg. Ett nytt begrepp är Slow Fashion – en inställning till kläder som prioriterar färre, finare plagg, av högre kvalitet, med mindre miljöpåverkan och gärna med en intressant och unik design. Det handlar om att mode måste bli långsiktigt. Först då kan vi skapa en klädindustri som är hållbar på riktigt.

Fråga efter miljömärkt textil och ekologisk bomull
Först när det finns en efterfrågan och en vilja att satsa på bra miljöval kan affärerna på bred bas ta in ekologiska kläder. Välj miljömärkta kläder och textilier i första hand och varor tillverkade av ekologiska material i andra hand. Miljömärkningarna ställer krav på att kemikalierna som tillåts inte äventyrar arbetarnas hälsa.

Satsa på kvalitet
Det största problemet med kläder är att de har blivit en sådan slit och släng-vara. Det är bra att minnas att det finns någon som får betala ett högt pris för våra billiga kläder – t.ex. i odrägliga produktionsförhållanden. Ett plagg av god kvalitet som man köpt med eftertanke kommer man antagligen att kunna använda länge. Ju fler gånger du använder ett plagg, desto billigare blir det per gång.

Lär dig litet om olika textilier
Vi måste sträva efter att använda mindre bomull och använda fler material, såsom lin, ull, silke och hampa. Hampa odlas ofta helt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Sträva efter att köpa ekologisk bomull. Konstfibret acryl blandas ofta in i billigare kläder, men gör att plagget snabbt noppar och tappar formen.

Satsa på en basgarderob
När du köper kläder – försök hålla dig till en eller två olika stilar i en färgskala som du tycker om (ofta är det den man passar i bäst). Då har du kläder som är lätta att kombinera med varandra. Fråga gärna om hjälp i affären så du hittar de plagg som passar dig bra!

Hur smutsigt är byket?
Ofta tvättar vi kläder som inte direkt är smutsiga utan mer ofräscha, och då räcker det bra att använda litet mindre mängd tvättmedel eller tvättnötter. Sträva efter att tvätta kläder så sällan som möjligt, så håller de också längre. Ibland räcker det kanske med att hänga ut kläderna och vädras.

Tvätta miljövänligt
Använd miljömärkt tvättmedel eller tvättnötter och dosera rätt. Fyll tvättmaskinen och sänk tvätt-temperaturen.

Använd inte sköljmedel
Sköljmedel är långt en onödig kemikalie. Vissa plagg, t.ex. jeans, avråds man helt att använda sköljmedel till. Tvättnötter och andra mildare tvättmedel gör överhuvudtaget inte tvätten hård. Vill man få en god doft kan man droppa några droppar eterisk olja i facket för sköljmedel.

Lufttorka gärna tvätten
Hänger du ut din tvätt får du som bonus en god doft på plaggen!

Cirkulera dina kläder
Gå igenom dina kläder minst en gång per år och ge bort kläder du inte använder till vänner, sälj på loppis eller skänk till välgörenhet. Att ordna klädbytarparty är ett roligt sätt att umgås!

Hyr dina festkläder
Riktigt fina plagg använder man mycket sällan. Det är miljösmart att hyra kläderna till festen eller bröllopet. En annan ide är att köpa en fin vintage-klänning eller en tidlös klänning som lätt går att variera med scarfar eller boleron.

Var en aktiv konsument
Du som konsument är den viktigaste länken i produktionskedjan! Genom kundernas feedback kan butiken kontrollera vilka klädesmärken som håller god kvalitet och köpa in de plagg som är efterfrågade.
Kommentarer (3)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver?
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2794&artikel=3645770 intressant modeprogram från Sveriges Radio. Detta specialprogram handlar om hur man vårdar sina kläder, hur man förr nästan aldrig tvättade sina kläder och att det ändå var okej osv osv. intressant och kan laddas ner som podd.
Mikaela08.09.10 kl. 11:46
Hej! Jag skulle vilja tipsa om ett miljövänligt tvättmedel för känslig textil. Eucalan är berikat med lanolin och parfymerat med eteriska oljor av lavendel, grapefrukt eller eukalyptus. Tvättmedlet hittar du här: www.textera.se
Stina15.09.10 kl. 12:33
Hej Tessa Ser att du utbildar föräldrar och vill informera om riskerna med den hormonstörande kemikalien bisfenol A i barntandvården. http://kemikaliedetektiven.se/wordpress
k-detektiven@spray.se21.09.10 kl. 16:20

Jag är Tessa Turtonen och arbetar vid Marthaförbundet som sakkunnig i frågor som berör miljöhänsyn i vardagen. Jag bloggar, föreläser, håller workshops, inspirerar och ger goda råd för en mer hållbar livsstil. Just nu är mina teman främst Hållbar livsstil - måste eller möjlighet? Shoppingsjuka Gör din egen naturkosmetik Kemikalier i vardagen - ett hot? Ekologisk närmat Ekostädning Jag fortbildar också föräldrar och lärare, eftersom de innehar en nyckelposition i vårt samhälle vad gäller barns och ungas attityder i miljöfrågor. Ta kontakt! tessa@martha.fi

Senaste kommentarer

07.11, 01:24Tessas handskrubb av Väldigt glad Sanna 19 år
29.12, 14:05Marthasalva av Kalle
27.06, 14:05Nytt försök av Elise
08.06, 08:17Nytt försök av Frida