plasta skolböcker

Publicerad 25.08.2010 kl. 12:15
Skolbarnen bär hem terminens första skolböcker. Ibland har böckerna de fått redan använts ett eller en par år och ibland är de sprillans nya.

Varför plastar vi egentligen de nya böckerna?

De flesta vet idag att plast inte är ett särdeles miljövänligt material. Men ändå lägger vi kontaktplast på böcker "av gammal vana". Har du funderat över varför du/barnet kämpar med det klistriga plastet år efter år?

Arbetsböcker (de så kallade fylleriböckerna :-)) används i skolarbetet i princip dryga tre månader, och sedan är de "fulla". Helt onödiga att plasta in med andra ord, eftersom de nog i de allra flesta fall håller slitaget under den korta tid de används.

Däremot är böcker som går från elev till elev i några år behöver däremot plastas in för att hålla länge. "Vandringsböckerna" kom ju till av ekonomiska skäl, och är ett gott exempel på hur man samtidigt  sparar pengar och naturresurser.

Sedan kan man ju undra varför inte bokförlagen beaktat att många textböcker de facto används av flera elever och anpassat böckerna att hålla länge utan plast. Har du några idéer om hur denna anpassning kunde se ut?
Kommentarer (3)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver?
Bra!!! Precis samma funderade jag på igår när jag plastade böcker. Vi har massor med lösningar för att undvika onödig plast, men när det kommer till skolböcker förflyttas vi många år tillbaka i tiden och allt ska plastas. Att det är ett jobb som nästan kräver yrkesexamen för att klara av få det slätt, är en sak. Men detta evinnerliga plastande av alla böcker känns som fel ur miljöhänsyn. Kanske borde vi låta frågan gå vidare till bokförlagen och tryckerierna?
Christel25.08.10 kl. 15:18
Hur är det med de där "plastpärmarna" som man kan lägga på och flytta till nästa häfta/bok? Är de bättre än den tunna plasten? Annars brukar jag ha papper på mina böcker, inte lika hållbart som plast, men mycket mer hållbart än nakna böcker.
Linda08.09.10 kl. 11:54
En enkel, men dyr, lösning är att skolorna skulle köpa in biblioteksbundna böcker. De böckerna är otroligt tåliga, men som sagt ganska dyra. Som en följd av priset är det inte ens särskilt vanligt att bibliotek köper in dem längre, utan istället plastar även de...
Maria18.02.11 kl. 13:53

Jag är Tessa Turtonen och arbetar vid Marthaförbundet som sakkunnig i frågor som berör miljöhänsyn i vardagen. Jag bloggar, föreläser, håller workshops, inspirerar och ger goda råd för en mer hållbar livsstil. Just nu är mina teman främst Hållbar livsstil - måste eller möjlighet? Shoppingsjuka Gör din egen naturkosmetik Kemikalier i vardagen - ett hot? Ekologisk närmat Ekostädning Jag fortbildar också föräldrar och lärare, eftersom de innehar en nyckelposition i vårt samhälle vad gäller barns och ungas attityder i miljöfrågor. Ta kontakt! tessa@martha.fi

Senaste kommentarer

07.11, 01:24Tessas handskrubb av Väldigt glad Sanna 19 år
29.12, 14:05Marthasalva av Kalle
27.06, 14:05Nytt försök av Elise
08.06, 08:17Nytt försök av Frida